Європейська Рада закликала щонайшвидше розглянути пропозицію Єврокомісії щодо програми «Шлях до цифрового десятиліття»
Прес-офіс Міністерства цифрової трансформації, опубліковано 03 листопада 2021 року о 11:59

Міністерство цифрової трансформації України забезпечує сталість євроінтеграційного курсу держави на шляху поступової інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Під час засідання 21-22 жовтня 2021 року Європейська Рада закликала розглянути пропозицію Єврокомісії щодо запровадження Програми «Шлях до цифрового десятиліття», яка визначатиме політику ЄС у цифровій сфері до 2030 року. 

В основу проєкту програми покладено «Цифровий компас», який визначає цілі для чотирьох ключових елементів цифрової політики, а саме:

  1. До 2030 року 80% дорослих мають володіти базовими цифровими навичками, а в самому ЄС має бути 20 мільйонів, зайнятих в сфері ІКТ.

  2. До 2030 року всі домогосподарства повинні мати гігабітний зв’язок, а в усіх населених пунктах має бути 5G. Виробництво напівпровідників має зрости та становити 20% від світового виробництва. 10 тисяч нейтральних крайових вузлів має бути розміщено на території ЄС. В Європі має бути побудований перший квантовий комп’ютер.

  3. До 2030 року три з чотирьох компаній повинні використовувати хмарні обчислення та штучний інтелект. Більше 90% МСП повинні досягти принаймні базового рівня цифрової інтенсивності.

  4. До 2030 року всі ключові державні послуги повинні бути доступними в інтернеті. Усі громадяни матимуть доступ до своїх електронних медичних карт і 80% людей повинні використовувати електронні посвідчення особи.

Своє бачення щодо успішної цифрової трансформації Європи до 2030 року Європейська Комісія оприлюднила ще у березні цього року. У повідомленні пропонується узгодити низку цифрових принципів, швидко розпочати важливі багатонаціональні проєкти та підготувати законодавчу базу, що визначає надійну систему управління, для моніторингу прогресу –  «Цифровий компас 2030».

Під час оголошення пакету голова Комісії Урсула фон дер Ляйен прокоментувала це так: «Пандемія виявила, наскільки важливими є цифрові технології та навички для роботи, навчання та спілкування, і де нам потрібно покращуватись. Зараз ми повинні зробити це Цифрове десятиліття Європи так, щоб усі громадяни та підприємства мали доступ до найкращого, що може запропонувати цифровий світ. Сьогоднішній Цифровий компас дає нам чітке уявлення про те, як цього досягнути».

ЄС планує просувати свою цифрову програму на світовій арені, а також сприятиме узгодженню або зближенню з нормами та стандартами ЄС. Зокрема, підтримка стійкої цифрової трансформації є одним із п’яти пріоритетів політики, який виділила Європейська Комісія у своїй пропозиції щодо довгострокових політичних цілей Східного партнерства на період після 2020 року

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux