Зробити життя українців комфортнішим і зручнішим: Рада безбар’єрності представила головні пріоритети на наступні 2 роки
Прес-офіс Міністерства цифрової трансформації, опубліковано 18 лютого 2023 року о 17:10

Повномасштабна війна поставила нові виклики перед суспільством. Українці зіткнулися як з фізичними, так і з невидимими бар’єрами війни. Наприклад, відсутність пандусів біля укриттів чи інформації про те, як отримати допомогу внутрішньо переміщеним особам. Тому питання безбар’єрності під час війни стає актуальнішим. 

«Ще довоєнні проекти з безбар’єрності набули болючої актуальності. Думаю, всі ми відчули це на собі. Найперше ми відчули фізичні бар’єри війни. Бо кожен із нас особисто стикався за цей рік з евакуацією, із потребою швидко дістатися до сховища. Крім цього, всі ми відчуваємо безліч невидимих бар’єрів. Це може бути брак інформації, відсутність можливості працювати чи вчитися, економічна невпевненість. Отже, безбар’єрність багатогранна, як і самі бар’єри. І це точно не формальність, не данина моді, не “бонус”. Це щось значно більше, ніж поодинокий пандус на під’їзді. Це питання якості життя та навіть виживання», – переконана Олена Зеленська.

15 лютого відбулося засідання Ради безбар’єрності за участі першої леді Олени Зеленської, Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та представників міністерств. Обговорили результати заходів 2021-2022 років з виконання Стратегії створення безбар’єрного простору в Україні та плани на 2023-2024 роки. 

Під час засідання Ради безбар’єрності визначили чотири пріоритетні напрями на наступні два роки:

  • безбар’єрний простір;

  • безбар'єрні послуги;

  • безбар’єрні товари;

  • безбар’єрна інформація.

Це те, з чим люди стикаються щодня, і напрями, яким потрібно приділити особливу увагу для комфортнішого життя людей. Загалом на 2023-2024 роки заплановано 472 проєкти з безбар’єрності, до виконання яких залучено 20 міністерств.

Зокрема, команда Мінцифри працюватиме над розвитком національної платформи Дія.Цифрова освіта, щоб вона була доступною для кожного українця та українки. На ній буде оновлений контент для користувачів з порушеннями зору, освітні курси з текстовими титрами і жестовою мовою тощо. Так, у кожного буде можливість отримати нові знання і навички з подальшою можливістю використати їх для працевлаштування. 

«Безбар'єрність — це створення комфортного середовища для кожного. Національна платформа Дія.Цифрова освіта вже доступна для всіх, зокрема людей з інвалідністю, порушеннями слуху та зору. Вона матиме інклюзивний дизайн, а також субтитри до освітніх серіалів. Незабаром очікується суттєве оновлення платформи завдяки програмі Google.org Fellowship, з секціями рескілінгу/апскілінгу та можливості для легшого пошуку вакансій для ВПО, ветеранів війни, людей старшого віку, а також маломобільних груп населення», – коментує Валерія Іонан, Заступник Міністра цифрової трансформації з питань Євроінтеграції. 

Нагадаємо, з грудня на порталі Дія доступний новий розділ Дія.Безбар’єрність, де доступною мовою пояснюється, як отримати держпослуги. Наприклад, як знайти роботу, отримати допомогу людям з інвалідністю, куди звернутися, щоб оформити житлову субсидію чи знайти житло на новому місці після евакуації тощо.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux